Lue lisää

Lue lisätietoja hoidoista ja käsitteistä niiden takana.

Lämpökivi alipainehoito

Oheisen videon avulla voitte tutustua lämpökivihoitoon.

Lue lisää taustietoa

(Klikkaa plussaa nähdäksesi vastauksen)
Osteopatia

Osteopaatti on erikoistunut manuaaliseen terapiaan eli käsillä tehtävään hoitoon ja on Valviran hyväksymä ja rekisteröimä virallinen terveydenhuollon ammattilainen, jonka hoitoa sitoo aina eettisyys ja turvallisuus. Suomessa osteopaatin koulutus on nelivuotinen.

Osteopaatin työ on kehon nivelten, pehmytkudosten ja hermojärjestelmän sekä sidekudos- l. kalvojärjestelmän (faskian) toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimista ja hoitoa. Lisäksi osteopatian erikoisalana on sisäelinten toimintahäiriöihin kohdistuva hoito (Visceral manipulation).

Kehon kaikki osat muodostavat yhdessä toiminnallisen kokonaisuuden. Muutokset kehon eri osien toiminnassa häiritsevät hermoviestintää, lymfa- ja verenkiertoa, immuunipuolustusta ja aineenvaihduntaa aiheuttaen epätasapainoa, jännitteitä ja toiminnanhäiriöitä sekä altistaen sairauksille. Osteopatialla pyritään palauttamaan kehon luonnollinen tasapaino ja liikkuvuus.

Osteopaatti on erikoistunut erityyppisten pehmytkudoksissa ja nivelissä esiintyvien häiriötilojen ja liikerajoitusten sekä erilaisten hermopinteiden hoitamiseen käyttäen pehmytkudoskäsittelyjä sekä mobilisaatiota ja manipulaatiota hoitomenetelminään; terapiaa täydentämään asiakkaalle ohjataan omatoimisia täsmäharjoitteita tukemaan kehon omaa paranemisprosessia ja estämään mahdollisten uusien oireiden syntymisen.

Osteopaattinen hoito sopii kaikenikäisille, oli vaiva sitten akuutti tai krooninen.
Osteopatia voi toimia myös toimintakykyä tukevana ja parantavana hoitomuotona eri liikunta- ja urheilulajeissa.

Osteopatialla ei hoideta oiretta, vaan pyritään poistamaan oireen syy. Kipu on oire, jonka syy on usein aivan muualla kuin missä kipu tuntuu. Tämän takia on tärkeää hoitaa kehoa kokonaisuudessaan eikä vain oireilevaa aluetta.

Milloin osteopatiaan?

  • kehon toimintahäiriöiden ja vaivojen ennaltaehkäisy
  • akuutit ja krooniset kiputilat
  • tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat
  • neurologiset sairaudet
  • sisäelinongelmat (viskeraalimanipulaatio)
Viskeraalimanipulaatio
Viskeraalimanipulaatio on sisäelimiin kohdistettu manuaalinen lähestymistapa, jota käytetään sisäelinten, niitä ympäröivien faskioiden eli kalvorakenteiden sekä niiden asentoa ylläpitävien sidekudosrakenteiden (ligamenttien) liikerajoitteiden ja toimintahäiriöiden hoitoa. Kehon syvimmät kudokset ja sisäelinten sidekudosliitokset vaikuttavat kehon liikkeeseen ja tasapainoon. Vaikka havaitsemme ongelman tai kivun tuki- ja liikuntaelimistön oireilun kautta, taustalla voivat vaikuttaa syvempien rakenteiden aiheuttamat suojajännitykset ja niiden aikaansaamat kehon kompensaatiot.

Käsittelyllä on vaikutusta sisäelinten keskinäiseen liikkuvuuteen ja niiden omaan liikkeeseen ehkäisten eri syistä (ulkoisista syistä johtuvat sisäelinvammat, leikkaukset ja niiden arvet, tulehdukset, veritulpat, liikkumattomuus) johtuvien kiinnikkeiden syntymistä. Kiinnikkeet saattavat estää sisäelinten normaalia liikettä esim. ruuansulatuskanavan, hengityksen ja sydämen toiminnan yhteydessä. Sisäelimiin ja niiden faskioihin kohdistuva venytys aktiivisen liikkeen kautta saattaa tuolloin aiheuttaa paikallista kipua ja vaskulaarisia spasmeja.

Viskeraalimanipulaatiossa käytetään pehmeitä ja keveitä käsittelytekniikoita. Tutkiminen ja manuaalinen hoito ovat kivutonta, lempeitä ja hienovaraista.  Hoidolla voidaan vaikuttaa usein epämääräisenkin tuki- ja liikuntaelinvaivalta vaikuttavaan kiputilaan.

Aiheita:

  • tuki- ja liikuntaelinkivut
  • tapaturmat ja retkahdusvammat
  • arpikudokset
  • hermokivut
  • hengityselimistön ongelmat
  • suoliston toimintahäiriöt
  • lantion alueen ongelmat
Neurovaskulaarinen faskiamenetelmä

Kehon hyvinvointi on riippuvainen neuraali- ja vaskulaarikudosten (hermot ja verisuonet) optimaalisesta toiminnasta…tiedon kulusta ja nesteiden virtauksesta. Keskushermosto (aivot ja selkäydin) huolehtii kehomme toiminnasta ja ääreishermot toimivat viestin viejänä ja tuojana. Hermojen normaali toiminta edellyttää optimaalista nestevirtausta, sillä hermot tarvitsevat jatkuvasti ravinteita ja happea. Vastaavasti hermosto ohjaa näitä tuovia verisuonia supistaen ja laajentaen niitä tarpeen mukaan.  

Keholla on alitajuntainen tarve suojella ensisijaisesti sisäelimiä ja neurovaskulaarista järjestelmää eri asteisten fyysisten tai psyykkisten uhkien edessä. Tähän suojeluun se käyttää tuki- ja liikuntaelinjärjestelmää, liikkeen varomista/vähentämistä…ja kipua. Neuraali- ja vaskulaarikudoksen esteetön liike ja mukautumiskyky kehon liikkeisiin on ensisijaisen tärkeätä niiden toimintakyvyn kannalta. Rajoite neurovaskulaarisen järjestelmän, kehon nesteiden tai sisäelinten liikkuvuudessa vaikuttaa suoraan myös myofaskiaalisiin (lihakset ja niihin vaikuttavat sidekudokset) rakenteisiin ilmentyen jäykkyytenä, kipuiluna, liikehäiriöinä, huimauksena, tasapainovaikeuksina, yms.

Hermon sisäinen tai siihen kohdistuva ulkoinen paine, hapenpuute, vammat ja vakavat sairaudet sekä neurovaskulaaristen kudosten pinnetilat ja vaikkapa diabetes voivat vaikuttaa haitallisesti tiedon ja nesteen virtaukseen. Hermoston ja verisuonten toiminta voi olla häiriintynyttä tai puutteellista myös ilman vakavaa sairautta, esimerkiksi inaktiviisuuden ja ylikuormituksen vuoksi.

Kehon nesteet eivät ole pelkästään elämän ja toiminnallisen jatkuvuuden kannalta tärkeitä, vaan ne määrittelevät muodon ja toiminnan sekä sallivat mekaanisen ärsykkeen l. yksinkertaisesti viestin kulun solutasolle ja vaikuttavat voimakkaasti myofaskian (lihakset ja siihen liittyvät sidekudosrakenteet) aikaansaamaan tensioon, jopa ennen sidekudoksen supistamiseen erikoistuneiden solujen (myofibroblastit ja faskiasyytit) aktivoitumista; faskian mekaaninen jäykkyys riippuu ensisijaisesti vedestä ja kehon nesteistä. Neuraali- ja vaskulaarikudoksen toiminta on puolestaan riippuvainen faskiarakenteiden perusjännitteestä kulkiessaan niiden läpi, sisällä ja ympäröimänä. 

Neurovaskulaarisen kudoksen liikkuvuuteen vaikuttavia faskiarakenteita käsittelemällä pyritään ihon reseptoreiden, pinnallisten tuntohermojen ja verisuonten sekä syvempien neurovaskulaaristen rakenteiden kautta muuttamaan hermoston aktiivisuutta kivuliaasta ja yliaktiivisesta tilasta vähemmän kivuliaaseen ja normaaliin tilaan, ja siten vähentämään kehon suojausta ja parantamaan edellä mainittujen kudosten toimintaedellytyksiä. Käsittely on kevyttä, hidasta, kehoa kuuntelevaa sekä kivutonta…ja silti tehokasta, sopien kaiken ikäisille. Seurauksena usein vähemmän kipua, laajempaa ja tehokkaampaa liikettä sekä parempaa asennon ja liikkeen hallintaa.  

Functional Fascial Release (FFR)

FFR perustuu kehon rakenteen ja ryhdin tasapainottamiseen. Hoidon lähtökohtana on kehon rakenteiden ja ryhdin arvioiminen sekä siihen liittyvä toiminnallinen tutkimus, jossa kartoitetaan mahdolliset toiminnanhäiriön syyt: onko kehossa kiertymiä, siirtymiä, taipumia ja/tai kallistumia, jotka voivat aiheuttaa kroonisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja tai olla seurausta niistä kompensaationa hyvinkin pitkän ajan takaa.

Menetelmällä pyritään lisäämään faskiarakenteiden liikkuvuutta ja vapauttamaan kudoskerrosten välinen liike suhteessa toisiinsa, jotta kehon toimintakyky paranisi. FFR on hyvin tehokas menetelmä korjaamaan kehon rakenteellisia ongelmia, kuten asentoperäisiä ryhtimuutoksia, eteenpäin työntyvää päätä ja hartioita sekä liikerajoituksia rangan alueella ja raajanivelissä.

Hoidon tavoitteena on manuaalisin ja liikettä hyödyntävin faskiakäsittelyin aikaansaada kehon tasapainoisempi asento ja parempi toimintakyky. Tätä tukemaan voidaan ohjata toiminnallisia myofaskiaalisia (myo = lihas, faskia = lihasten toimintaan liittyvä sidekudos) liittyvä harjoitteita ylläpitämään ja parantamaan saavutettua toimintakykyä ja liikettä. Myofaskiaalisella harjoittelulla voidaan vaikuttaa positiivisesti myös liikkuvuuteen, koordinaatioon, tasapainoon, kehon hallintaan ja voimantuottoon.

FASKIAKÄSITTELYT

Faskiamanipulaatio by Stecco, Level I-III
Fuctional Fascial Release (Certified)
Fasvia Techniques by Willie Fourie
Fascial Distortion Model
Fasciastone (lämpökivi-alipainehoito)

Faskiamanipulaatio® Stecco

FASKIAMANIPULAATIO® STECCO

Faskiamanipulaatio® Stecco on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon kehittämä menetelmä, joka on 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos.

Se on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin kehitetty hoitomuoto perustuen faskian liikkeen ja toiminnan normalisointiin, mikä johtaa parantuneeseen liikkeeseen ja sitä kautta ylikuormittuneen, kipeytyneen tai toimintahäiriöisen kudoksen paranemiseen.

Perusajatuksena on tunnistaa tarkka paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Kivuliaan tai rajoittuneen liikkeen löydyttyä, tunnistetaan paikallinen faskiassa oleva alue, jota manipuloimalla voidaan palauttaa kudoskerrosten välinen liike sekä siten liikkeen laajuus ja kivuttomuus.

Faskia on runsaasti hermotettua, aistivaa sidekudosta. Kaikki kehomme rakenteet ovat kiinni toisissaan faskian avulla. Se yhdistää lihakset jatkumoiksi, se ympäröi hermoja, verisuonia, imunestekanavia ja sisäelimiä. Faskia pitää kehoamme kasassa ja antaa kehollemme muodon.

Faskialla on kehossamme paitsi mekaaninen, myös hermostollinen rooli. Se osallistuu asennon ja liikkeen säätelyyn, voiman siirtoon, koordinaatioon sekä tasapainoon. Se välittää aivoillemme tietoa kehomme eri kudoksista ja elimistä sekä toimii myös osana lämmön säätelyjärjestelmäämme, immuunipuolustustamme sekä hermoston ja verisuoniston toimintaa. Faskia siis kerää ja yhdistää muista rakenteista tulevaa hermostollista informaatiota, jota aivot prosessoivat, vaikuttaen siten kehon tasapainoon ja jopa tunteisiin. Kehomme muistaa monia asioita menneisyydestämme, olivatpa ne sitten fyysisiä tai emotionaalisia traumoja.

Traumat, liikkumattomuus, staattiset asennot sekä toistuva, yksipuolinen ja liiallinen kuormitus voivat aiheuttaa eri mekanismein kiinnikkeitä ja siltoja sidekudoksen kollageenisäikeiden väliin rajoittaen elastista voimantuottoa ja kudosten välistä liikettä sekä aiheuttaen kipua. Terävähkö/pistävä kipu, kireys, liikerajoitus ja paineen tuntu ovat tyypillisiä faskiaan liittyvän kivun oireita.

Faskiaalisia muutoksia voivat aiheuttaa myös ryhtiin liittyvät epätasapainot, yliliikkuvat nivelet, synnynnäiset virheasennot kuten jalkojen pituuserot tai skolioosi, reumaattiset muutokset, tulehdusprosessit, sairaudet, aineenvaihduntahäiriöt, sympaattisen hermoston aktivaatio, työ, elämäntavat, yksipuolinen ravinto (hapan), emotionaaliset stressitekijät.

Myös jokapäiväiset tottumuksemme voivat aiheuttaa kehollemme rajoitettuja liikeratoja, jotka saattavat vaikuttaa heikentävästi kehomme vapaaseen liikkuvuuteen aiheuttaen myöhemmässä vaiheessa kipuja, muutoksia liikkeen aistimuksissa, koordinaatiossa ja lihasten voimantuotossa.

On syytä epäillä ongelmia faskian toiminnassa, jos oireena on kipu, särky, liikerajoite, liikkeen hallinnan muutos tai voimantuotto-ongelma, mille ei löydy selitystä eikä mikään tunnu auttavan. Näissä tapauksissa taustalta voi löytyä usein toimintahäiriö faskiassa.

Hoidettuja vaivoja:

  • Pitkittynyt tai toistuva kipu
  • Kokonaisvaltainen tai paikallinen jäykkyys
  • Tekonivel- ja muiden leikkausten sekä vammojen jättämät jälkitilat ja arvet
  • Hermostolliset ja verenkiertoon liittyvät häiriöt, kuten säteilykipu ja turvotus
  • Perussairauksien (esim. fibromyalgia, reuma) oireiden lievitys
  • Liikuntaan ja fyysiseen kuormitukseen liittyvät vaivat ja palautumisongelmat
  • Kehon ylläpitämä stressi

Mihin muuhun faskiamanipulaatiota käytetään?

Faskiamanipulaatiota voidaan käyttää tuki- ja liikuntaelinvaivojen lisäksi myös sisäelinten toimintahäiriöiden korjaamiseen (FMID, Fascial Manipulation for Internal Dysfunctions). Kyseessä on hoito, jolla vaikutetaan välillisesti sisäelinten toimintaan pinnallisten ja syvien faskioiden kautta, samaan tapaan kuten tuki- ja liikuntaelinten ongelmia hoidettaessa. Tavoitteena on normalisoida koko kehon faskian toiminta tasapainottamalla autonomista hermostoa ja vähentämällä jännitystä sisäelinten ympärillä olevissa sidekudoskalvoissa.

Mikäli oireita selittävää sairautta tai patologiaa ei lääketieteellisissä tutkimuksissa ole löytynyt, voidaan vaivaa mieltää toiminnanhäiriöksi ja toiminnalliseksi vaivaksi. Sairauksia ei faskiamanipulaatiolla voida parantaa.

Sisäelinperäisiä oireita, johon faskiamanipulaatiolla on mahdollista vaikuttaa:

  • Laaja-alainen moninainen kiputila ja oireilu
  • Huimaus, päänsärky, tinnitus
  • Äänen käheys, sitkeä yskä, palan tunne kurkussa
  • Refluksivaiva, närästys
  • Vatsavaivat (ummetus, vatsan turvotus, liian hidas tai vilkas suolen toiminta)
  • Lantion pohjan häiriöt ja kiputilat
  • Kuukautiskiertoon liittyvät häiriöt, kivuliaat kuukautiset
  • Virtsanpidätysongelmat, tihentynyt virtsaamisen tarve

 

Hoidon lähtökohtana on yksilöllinen tutkiminen ja hoitaminen. Tavoitteena on selvittää, kuinka sinun kehosi toimii parhaiten. Alkuhaastattelussa selvitetään vaivojen historiaa ja nykytilaa. Liiketesteillä ja kudosten käsin tutkimisella eli palpaatiolla kerätään tietoa, mitkä alueet kehossa toimivat poikkeavasti. Näiden tietojen perusteella hoito suunnitellaan ja hoitovastetta arvioidaan hoidon aikana. Lähestyminen on aina kokonaisvaltainen ja oireen syy on monesti eri kohdassa kuin tuntuva oire.

Itse hoito tapahtuu käsin ja se kohdistetaan alueisiin, joissa faskian toiminta on muuttunut, tarpeen mukaan pinnalliseen ja syvään faskiaan. Pinnallista faskiaa liu’utetaan laajalla otteella ja kevyesti, usein asiakkaan oman liikkeen rytmissä. Syvään kerrokseen vaikutetaan kohdistetuilla otteilla ja tavoitteena on saada aikaan liikkuvuutta kudoskerrosten välillä.

Kun käsittelyä täytyy  tehdä syvemmälle kudokseen, voi tämä aiheuttaa alkuun kipua. Herkimpiä alueita ei tarvitse käsitellä suoraan, vaan käsittely voidaan aloittaa kauempaa samasta liikeketjusta.

Faskiamanipulaatio on osa fysioterapeutin tekemää hoitokokonaisuutta, jonka muita osa-alueita ovat liikkumisen optimointi, arjen kuormituksen analysointi ja muuttaminen sekä harjoittelun avulla terveyden ylläpitäminen. Tavoitteena on vähentää kuormitusta, pyrkiä nopeuttamaan kehon omaa parantumisen prosessia ja vahvistaa kehoa.

FASKIAKÄSITTELYT

Faskiamanipulaatio by Stecco, Level I-III
Fuctional Fascial Release (Certified)
Fasvia Techniques by Willie Fourie
Fascial Distortion Model
Fasciastone (lämpökivi-alipainehoito)

Fasciastone -terapia (=kuumakivialipainehoito)

Fasciastone-hoidon vaikutusmekanismeina ovat lämpö. liike ja alipaine sekä niihin yhdistetyt manuaaliset faskiatekniikat.

Ihossamme on runsaasti hermopäätteitä (=reseptoreja), jotka keräävät erilaista tietoa siitä, miten meitä kosketetaan. Näihin reseptoreihin voidaan vaikuttaa kosketuksen laadulla, lämmöllä, liikkeellä, värinällä tai liikuttelulla. Erilaisista ärsykkeistä lähtee viesti aivojen eri tuntoalueille, joista puolestaan aivot antavat vasteen elimistön reagoidessa niihin rentoutumalla tai aktivoitumalla.

Lämpö siirtyy tilanteen mukaan eri asteisiksi lämmitettävien vuolukivien välityksellä hoidettavaan. Vuolukiven luovuttaessa lämpöä ei iho kuumene liikaa, vaan lämpö pääsee vaikuttamaan syvemmälle kudokseen. Hoito aistitaan yleensä erittäin miellyttävänä ja rentouttavana. Lämmöllä on näiden subjektiivisten tuntemusten lisäksi myös erilaisia fysiologisia vaikutuksia, kuten sidekudoksen (kalvorakenteen) l. faskian viskoelastiteetin sekä kollageenin venyvyyden ja siten liikkuvuuden lisääntyminen sekä veri- ja lymfasuonien laajeneminen ja sitä kautta nestekierron vilkastuminen.

Alipaineen hoitovaikutus perustuu paine-eron synnyttämään alipainetilaan kudoksessa ja eri kudoskerrosten välillä. Imukupin aikaansaama alipaine luo paikallisen kohotuksen ihonalaiskudokseen, mikä parantaa pintaverenkiertoa ja erityisesti imunestekiertoa eli lymfaa. Kohotuksen ylläpitäminen ja samanaikainen imukupin liikuttaminen tehostavat ilmiötä. Lymfaneste virtaa korkeammasta painetilasta kohti alempaa painetilaa, kun iho ja sen alla olevat kudoskerrokset venyvät alipaineen aiheuttaman imun johdosta avaten lymfatiehyet (imuneste virtaa soluvälitilasta imusuoniin). Imusuonien seinämien venyminen aktivoi lymfakierron luonnollista pumppaustoimintaa kiihdyttäen lymfanesteiden poistumista elimistöstä ja vähentäen turvotusta.

Fasciastonella voidaan hoitaa käsittelyarkoja alueita aiheuttamatta kipua lähestymällä vaivaa/kipualuetta kauempaa samalta myofaskiaaliselta liikeketjulta, kunnes päästään ongelma-alueelle.

Verrattuna perinteisiin kuumakivihoitoihin mahdolliset tuntopuutokset eivät ole vasta-aihe hoidolle, koska lämpötila ja alipaine on säädettävissä tilanteen mukaan riittävän alhaisiksi välttäen siten kudosvaurioita tai palovammoja.

Hoidon vasta-aiheet:

  • raskausaikana hoidot tietyiltä osin esteenä
  • vaikeat sydänsairaudet
  • akuutit tulehdukselliset tilat, kuume
  • ihosairaudet ja alueet, joissa on ohentunut tai ohut iho
  • suonikohjut l. laskimotukokset jalkojen osalta (muualta voi hoitaa)
  • syöpä

Hoidon jälkeen tulee nauttia runsaasti vettä!

Myofaskiaalinen teippaus

Myöfaskia tarkoittaa lihaskudosta (myo) ja siihen liittyvää sidekudosta (faskia), jotka nivoutuvat erottomasti yhteen faskiarakenteiden yhdistäessä lihaksia yhteen ja muodostaen siten toiminnallisia liikeketjuja.

Myofaskiaalisen teippauksen tarkoituksena on palauttaa tasapaino säätelemällä myofaskian jännitettä toiminnallisesti siirtämällä ja nostattamalla faskiaa tarkoituksenmukaiseen suuntaan.

Myofaskiaalisen teippauksen avulla voidaan parantaa lihasten ja niiden muodostamien liikeketjujen toimintaa, liikettä sekä niiden aikaansaamaa kehon asentoa lievittämällä ja poistamalla liikerajoituksia ja kipuja. Usein jo yksi teippauskerta tuo avun.

Vaikutuksia:

  • kivun lievitys / poistaminen
  • asento- ja liiketuntoaistin parantaminen
  • liikkeen laadun ja hallinnan parantaminen
  • lihastoiminnan ja liikkuvuuden parantaminen
  • toimintahäiriöiden lievittäminen
  • turvotuksen vähentyminen
  • mikroverenkierron ja imunestekierron parantaminen
  • arpikudosten hoito
Liikkeen hallinta (Kinetic Control)

KC on tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitomenetelmä, joka analysoi liikettä ja siihen mahdollisesti liittyvää häiriötä suhteessa kipuun ja toiminnan haittaan. Tavoite on tutkimalla löytää kipujen ja toimintahäiriöiden aiheuttajat. KC perustuu liikkeen hallinnan parantamiseen omien harjoitteiden avulla, joita on helppo tehdä kotona ilman välineitä.

Perusajatuksena on, että halitsematon ja/tai liiallinen liike aiheuttaa kipua ja haittaa toimintaa. Kivun paikka ja sitä aiheuttavan häiriytyneen liikkeen suunta selvitetään haastattelulla sekä kliinisellä tutkimisella ja testaamisella. Näihin pohjautuen suunnitellaan yksilöllinen muutaman liikkeen harjoitusohjelma. Harjoitteiden tavoitteena on palauttaa liikkeen normaali hallintajärjestelmä kivun lievittämiseksi, toimintahäiriön korjaamiseksi ja toimintakyvyn palauttamiseksi.

Yhdistämällä manuaaliterapia KC-menetelmään normalisoidaan lihaksen ja lihasten välistä toimintaa, parannetaan liikkeen hallintaa, lievitetään jo aikaisessa vaiheessa kipua ja oireita, annetaan kudoksille aikaa parantua sekä ennaltaehkäistään ja vähennetään riskiä uusille ja/tai toistuville kiputiloille.

Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS)

DNS on fysioterapiamenetelmä, joka perustuu kehityskinesiologiaan ja keskittyy kehon optimaalisen toiminnan ja liikkeen hallinnan tukemiseen. Palleahengityksen harjoittaminen on olennainen osa tätä menetelmää ja se auttaa parantamaan hengitystekniikkaa, mikä on välttämätöntä kehon kannatukselle ja keskivartalotuelle.

Luonnollinen ja hallittu keskivartalotuki on olennainen koko kehomme kivuttomalle ja tarkoituksenmukaiselle toiminnalle. 

Menetelmä on hyödyllinen niille, jotka kärsivät tuki- ja liikuntaelinongelmista, kuten ryhtivirheistä, lihasjännityksistä ja –säryistä, asennon ja liikkeen hallinnan puutteesta. Hengityksen harjoittamisesta voivat hyötyä myös unettomuudesta, stressistä, kroonisista kivuista ja hengitysongelmista kärsivät. Harjoitteita voidaan ja kannattaa käyttää tukemaan manuaalista terapiaa. DNS vahvistaa kehon toiminnallista ja rakenteellista tasapainoa, mikä on avainasemassa kehon terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

TRAGER – vapaa keho ja mieli

Trager on kivuton manuaalinen hoitomuoto, joka on pohjimmiltaan kommunikaatiota terapeutin ja asiakkaan välillä. Keinoina ovat miellyttävät, lempeät, venyttävät, keinuttavat, värisyttävät ja rytmiset liikkeet. Tavoitteena on liikkeen vapaus, kivuttomuus, kehon toiminnan tasapainottaminen ja yleinen hyvinvointi kehossa.

Autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston rauhoittavaan osaan vaikuttamalla tehostetaan kehon kykyä päästää irti jännityksestä ja palautua normaalitilaan stressaavan tilanteen jälkeen. Trager -hoidon tarkoituksena onkin purkaa kehoon eri syistä kehittyneitä erilaisia suojaavia ja puolustavia asento- ja liikemalleja sekä jännitys-, kipu- ja epätasapainotiloja.

Miellyttävä kosketus lisää ihmisen hyvinvointia vähentäen stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta, parantaa unenlaatua ja keskittymiskykyä. Kevyt kosketus stimuloi sidekudoksessa eli faskiassa olevia paineeseen reagoivia hermoreseptoreita aikaansaaden autonomisen hermoston eli sen tahdosta riippumattoman hermoston rauhoittavan osan aktivoitumisen kautta syvän rentoutumisen tunteen.

Tragerin fysiologisia vaikutuksia ovat mm. asento- ja liiketuntoaistin herkistyminen, faskioiden ja hermokudoksen liikkuvuuden paraneminen, lihasten rentoutuminen, nivelten liikkuvuuden lisääntyminen, sisäelinten liikkeen ja toiminnan paraneminen sekä verenkierto- ja lymfajärjestelmän aktivoituminen.

Trager parantaa aistimuksellista tietoisuutta antaen aivoille virheettömämpää kuvaa omasta kehosta ja sen tilasta, joten sillä voidaan lievittää myös erilaisten neurologisten sairauksien ja hankalien kiputilojen oireita.

Omavalvontasuunnitelma

OMAVALVONTASUUNNITELMA

Fysioterapeutti / Osteopaatti Ari Pajunen

Y-tunnus: 1445089-7

Yksityinen fysioterapia- ja osteopatiapalveluiden tuottaja

Palveluntuottajan yhteystiedot
Fysioterapeutti / Osteopaatti Ari Pajunen
Keskustie 58, 19600 Hartola
p. 0400259930

fysosomi@gmail.com

Toiminnasta vastaava vastuuhenkilö
Ari Pajunen
Rekisteröintitunnus 24003607033

Vakuutukset
Yrityksen vastuu- ja potilasvakuutukset ovat  IF vahinkovakuutuksen vakuuttamat.

Yrittäjän eläkevakuutus on eläkevakuutus Varmassa.

Toimiala
Yksityiset fysioterapia- ja osteopatiapalvelut

Palvelut
Tuki- ja liikuntaelinfysioterapia, liikkeen ja liikekontrollin häiriöiden kuntoutus, osteopatia, faskiamanipulaatio, FFR (Functional Fascial Release), NVR (NeuroVascularRelease), hieronta.

Toiminta-ajatus, arvot, toimintaperiaatteet

  • Toiminta-ajatuksena on tuottaa laadukkaita ja monipuolisia fysioterapia- ja osteopatiapalveluita Päijät-Hämeen alueella. Palveluja tuotetaan omassa toimipisteessä Hartolassa.
  • Yritys palvelee asiakkaita lapsista ikääntyneisiin.
  • Fysioterapia ja osteopatia toteutetaan yksilöterapiana. Lisäksi yrittäjänä toteutan koulutus-, luento- ja asiantuntijapalveluita, jotka eivät ole alueriippuvaisia.
  • Fysioterapia ja osteopatia perustuu asiakkaan haastattelulla ja kliinisellä tutkimisella saatavaan informaatioon, jolla selvitetään toimintakykyä rajoittavat tekijät (esim. perussairaudet, leikkaukset, murtumat, kivut) sekä yksilön oma motivaatio ja voimavarat.  Hoitosuunnitelma laaditaan yhteistyössä asiakkaan kanssa haastattelun ja kliinisen tutkimisen pohjalta asiakkaan toimintakykyä tukemaan.
  • Fysioterapian ja osteopatian tarkoituksena on kiputilanteissa ja/tai toimintakyvyn heikentyessä lievittää oireilua ja parantaa toimintakykyä sekä aktivoida asiakasta omaehtoiseen liikuntaan ja aktiivisuuteen.
  • Fysioterapia ja osteopatia perustuvat tutkimustietoon ja valideihin käytäntöihin, joilla on saatu näyttöön perustuvaa tulosta aikaiseksi kuntoutuksessa.

    Riskien tunnistaminen, ehkäisy ja korjaavat toimenpiteet sekä asakasturvallisuus

    Riskejä pyritään välttämään ennalta mahdollisimman paljon. Toimipisteeseen tulo, sen sisätila ja asiakkaille tarkoitettu wc ovat esteettömät. Ensiapulaukku sijaitsee terapiatiloissa.

    Terapia pohjautuu asiakkaan haastatteluun ja tarkkaan kliiniseen tutkimiseen, jotta terapia voidaan suunnitella ja toteuttaa asiakkaalle turvallisesti ja tehokkaasti perussairaudet sekä senhetkiset kivut ja toiminnan rajoitteet huomioon ottaen.

    Poikkeustilanteessa, esimerkiksi tulipalossa, pelastetaan ensin henkilöt ja suoritetaan alkusammutustoimenpiteet turvallisuuden sallimissa puitteissa. Edellä mainituissa tapauksissa ja sairauskohtauksissa soitetaan yleiseen hätänumeroon 112 ja tarvittaessa annetaan hätäensiapua. Turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa kuten ulkopuolisen henkilön uhatessa asiakasta tai terapeuttia, otetaan yhteyttä poliisiin ja toimitaan saatujen ohjeiden mukaan; ensisijaisesti keskustellen pyritään purkamaan uhkaava tilanne sekä tarvittaessa pyritään lukitsemaan ovet ja estämään uhkaavan henkilön sisääntulo, jos mahdollista.

    Ympäristö- ja luonnonkatastrofeissa (esim. säteilylle altistavassa vaaratilanteessa) noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita.

    Palvelun sisällön omavalvonta

    Asiakkaan asema, oikeudet ja oikeusturva
    Fysioterapia ja osteopatia ovat asiakaslähtöistä ja toteutetaan tavoitteiden ja toiveiden mukaan. Kaikkia asiakkaita kohdellaan tasa-arvoisesti ja terapiassa pyritään mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Asiakkaalla on oikeus päättää terapiakäyntien tiheydestä ja hoitosuhteen kestosta. Oikeudet perustuvat lakiin potilaan asemasta ja oikeuksista.

    Ongelmatilanteissa asiakas voi olla yhteydessä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasvastaavaan: p. 03-8192504. Ensisijaisesti ongelmat ja reklamaatiot pyritään ratkaisemaan asiakkaan ja palveluntarjoajan kesken.

    Asiakastietojen käsittely
    Asiakastietoja käsitellään luottamuksellisesti ja vaitiolo- ja salassapitovelvollisuutta kunnioittaen. Asiakastiedot kirjataan manuaaliseen potilastietojärjestelmään, joka täyttää asiakastietolain (laki 703/2023) vaatimukset ja se löytyy Valviran tietojärjestelmärekisteristä. Vain hoidon kannalta välttämättömät tiedot tallennetaan. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisten nähtäväksi.

    Asiakkaalla on halutessaan oikeus tietojensa tarkasteluun ja mahdollisten virheellisten asiakastietokirjausten korjauksiin. Tietojen luovuttamiseen jollekin toiselle taholle tulee olla asiakkaan kirjallinen suostumus.

    Omavalvontasuunnitelman päivittäminen
    Omavalvontasuunnitelmasta ja sen päivittämisestä vastaa Ari Pajunen. Päivittäminen tapahtuu vuosittain tai tarpeen vaatiessa useammin.

    1.5.2024 Fysioterapeutti / Osteopaatti Ari Pajunen

     

    Ota yhteyttä

    0400-259930

    fysosomi@gmail.com

     

    Avoinna

    Ma - To — 08:00 - 18:00
    Pe — 08:00 - 14:00
    tai sopimuksen mukaan